Γιατί Θέρμανση με τζάκι;
Η καύση ξύλου σε αντίθεση με την καύση των ορυκτών καυσίμων δεν συμβάλλει στην αύξηση των εκπομπών των αερίων που είναι υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το κυριότερο από τα αέρια αυτά είναι το CO2. Αυξημένη συγκέντρωση τέτοιων αερίων στην ατμόσφαιρα εγκλωβίζουν τη θερμότητα από τον ήλιο προκαλώντας αύξηση της μέσης τιμής της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Το ξύλο διαφέρει από τα ορυκτά καύσιμα μια και για τη δημιουργία ενός δένδρου δεσμεύεται CO2 από την ατμόσφαιρα σαν πηγή άνθρακα. Ο άνθρακας αποτελεί το 50% του βάρους του ξύλου. Στην περίπτωση που το ξύλο καεί, το CO2 θα απελευθερωθεί γρήγορα στην ατμόσφαιρα. Παρόμοιο ποσό CO2 θα απελευθερωθεί αργά στην ατμόσφαιρα κατά το θάνατο ενός δένδρου και της φυσικής του αποσύνθεσης στο δάσος.
Τζάκι Πυρότουβλο
Πολλά από τα νέα σπίτια διαθέτουν πλέον τζάκι. Ο κυριότερος λόγος όμως ύπαρξής τους είναι ότι μας προκαλούν ευχαρίστηση όταν τα κοιτάμε. Δυστυχώς όμως το τζάκι είναι μια από τις λιγότερο αποδοτικές συσκευές θέρμανσης που κατασκευάστηκε ποτέ. Η απόδοσή τους κυμαίνεται από -10% έως 10% τη στιγμή που οι καυστήρες ορυκτών καυσίμων έχουν απόδοση της τάξεως του 80%. Μελέτες έχουν δείξει ότι μεγάλο μέρος θερμού αέρα που βρίσκεται εντός του σπιτιού διαφεύγει στον περιβάλλοντα χώρο μέσω της καμινάδας όταν το τζάκι λειτουργεί. Αυτή η ροή του αέρα έχει σαν αποτέλεσμα από τη μια να διαφεύγει το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας του τζακιού μέσω της καμινάδας αντί να εισέρχεται στο σπίτι, ενώ από την άλλη αναγκάζει το τζάκι να υπερλειτουργεί καταναλώνοντας μεγαλύτερη ποσότητα ξύλου.
Επιπλέον το 50% της θερμικής αξίας του ξύλου βρίσκεται σε πτητικά υγρά τα οποία διαφεύγουν μέσω της καμινάδας χωρίς να αναφλεγούν, μια και η θερμοκρασία καύσης τους είναι μεγαλύτερη από εκείνη της λειτουργίας ενός συμβατικού τζακιού. Τα υλικά αυτά επικάθονται σταδιακά στην καμινάδα, όπου και είναι δυνατόν να αναφλεγούν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες αν αυτή (η καμινάδα) δεν καθαρίζεται τακτικά, προκαλώντας πυρκαγιές.
Ενεργειακό Τζάκι
Αν φτιάχνετε ένα νέο τζάκι μπορείτε να συνδυάσετε την ομορφιά του τζακιού με την απόδοση μιας ξυλόσομπας φτιάχνοντας ένα ενεργειακό τζάκι. Η απόδοση ενός ενεργειακού τζακιού φθάνει το 70-75%.
Τα ενεργειακά τζάκια διαθέτουν κλειστό θάλαμο καύσης και εναλλάκτη θερμότητας για την ελεγχόμενη μεταφορά θερμότητας στον περιβάλλοντα χώρο. Τα τζάκια αυτά παρέχουν θερμότητα στο σπίτι απορροφώντας ψυχρό αέρα από σχισμές που βρίσκονται χαμηλά, κάτω από το θάλαμο καύσης. Ο αέρας αυτός θερμαίνεται από το θάλαμο καύσης, γίνεται ελαφρύτερος και εξέρχεται με φυσική ροή από αντίστοιχες σχισμές που βρίσκονται πάνω από το θάλαμο καύσης. Γειτονικά δωμάτια είναι δυνατό να θερμανθούν με τη χρήση βεβιασμένης κυκλοφορίας αέρα (βεντιλατέρ).
Μερικά από τα ενεργειακά τζάκια διαθέτουν μηχανισμό επανάκαυσης των καπναερίων με δευτερογενή φλόγα αυξάνοντας έτσι την απόδοσή τους και μειώνοντας την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς στην καμινάδα.
Προσθήκη Ενεργειακού τζακιού
Η προσθήκη ενεργειακού τζακιού είναι σαν μια ξυλόσομπα που σχεδιάστηκε να τοποθετηθεί στην εστία ενός συμβατικού τζακιού. Αποτελείται από ένα κλειστό θάλαμο καύσης ο οποίος περιβάλλεται από ένα μονωμένο κέλυφος που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά θερμότητας με φυσική ροή αέρα στον περιβάλλοντα χώρο. Το κόστος τους είναι ανάλογο με μιας ξυλόσομπας με τη διαφορά ότι δεν χρειάζεται η εγκατάσταση μπουριού μια και χρησιμοποιούν την ήδη υπάρχουσα καμινάδα.
Οι προσθήκες τζακιού είχαν φήμη μη ασφαλούς και χαμηλής απόδοσης λειτουργίας γιατί δεν οδηγούσαν αποτελεσματικά τα καυσαέρια στον εξωτερικό χώρο. Για τη βελτίωση αυτού του προβλήματος τοποθετούνται μπουριά στο εσωτερικό της καμινάδας ώστε να εξασφαλίσουν την καλή και αποδοτική της λειτουργία.
Τζάκι μεγάλης θερμικής μάζας
Το τζάκι μεγάλης θερμικής μάζας βασίζεται σε διαφορετική αρχή λειτουργίας από τα ενεργειακά τζάκια κλειστού θαλάμου καύσης. Αξιοποιεί την παρουσία μεγάλης ποσότητας (θερμικής) μάζας τριγύρω από την εστία καύσης, συνήθως με τη μορφή πυρότουβλων. Η λειτουργία του τζακιού απαιτείται 1-2 φορές τη μέρα για να καλύψουν την ημερήσια θέρμανση ενός σπιτιού. Εκεί το ξύλο καίγεται γρήγορα και η φωτιά στη συνέχεια σβήνει. Όμως η θερμότητα που έχει απορροφηθεί από τα πυρότουβλα συνεχίζει να θερμαίνει το χώρο για αρκετές ώρες μετά.