- Forum
- Κεντρική Σελίδα Forum
- Ενεργειακά τζάκια καλοριφέρ
- Τρόποι υπολογισμού θέρμανσης κτιρίων – κατοικιών
Τρόποι υπολογισμού θέρμανσης κτιρίων – κατοικιών
#1057
by admin
www.tzakiamantas.gr
Τζάκια - Ψησταριές Μαντάς Ι.Νικόλαος
Τζάκια - Ενεργειακά τζάκια -Μαντεμένια Τζάκια - Ψησταριές - Φούρνοι - Πυρόχωμα - Πυρότουβλα - Σαμότ - κεραμίδια
Τρόποι υπολογισμού θέρμανσης κτιρίων – κατοικιών was created by admin
Τρόποι υπολογισμού θέρμανσης κτιρίων – κατοικιών
Είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;
Ο γιαλός έχει μια μικρή κλίση λόγω του ότι η γη είναι στρογγυλή αλλά δεν δικαιολογεί τον τρόπο που αρμενίζουμε στη χώρα μας, σχετικά με την θέρμανση ενός σπιτιού.
Ορισμένα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ’ ότι νομίζουμε. Η ενασχόληση μας με αυτά είναι δυνατό να ωφελήσει άμεσα την τσέπη μας, κυρίως αν επιλέξουμε αξιόπιστες πηγές και όχι μόνο τη γνώμη του «κουμπάρου». Επίσης άσκοπο θα ήτανε να αναλωθούμε σε ένα άνευ προηγουμένου ψάξιμο σε διάφορα forum που κρύβουν ημιμάθειες και αναληθείς προσεγγίσεις από καλά κρυμμένες διαφημιστικές καταχωρήσεις που θα μας μπερδέψουν περισσότερα απ’ όσο θα μας βοηθήσουν.
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΙΝΣΤΑΙΝ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (το παράδειγμα με τον υπουργό εκλάβετε το ως ατόπημα) για να αντιληφθείς ότι στο σπίτι σου ξοδεύεις παραπάνω χρήματα απ’ όσα πρέπει για τη θέρμανση.
Στην Ελλάδα υπάρχει μια πεπατημένη μέθοδος που με αυτήν ο κάθε υδραυλικός και κάθε «ειδικός» στην θέρμανση και σε καταστήματα θέρμανσης μας προτείνει σε τρία λεπτά τον λέβητα που χρειαζόμαστε και μάλιστα με σιγουριά. Βγάζουμε λοιπόν το εμβαδόν του σπιτιού π.χ. 150m2 πολλαπλασιάζουμε επί το καθαρό ύψος για να βρούμε τα κυβικά μέτρα ενός χώρου 150m2x280m ύψος (μέσο ύψος) = 420m3 τώρα πολλαπλασιάζει (ο ειδικός) επί του ποσοστού 0,50 έως 0,80 «στην περιοχή π.χ. περιμετρικά της Θεσσαλονίκης όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα χρησιμοποιούν 0,60 κατά μέσο όρο». Σύνολο 420m3x0,60=25.200kcal (θερμίδες) :0,86=29,3kw. Όλα καλά… Επιπλέον βάλε ένα περιθώριο λάθους 10% πάντα προς τα πάνω. Αισίως φτάσαμε 31kw βαλε άλλα 20% επιπλέον γιατί κλέβει ο κατασκευαστής , πιάσαμε 37,2kw δεν βαριέσαι στρογγυλά 40kw. Αυτή λίγο μπακαλίστικα είναι η απαιτούμενη ποσότητα θέρμανσης. Και γιατί ρε παιδιά κάποιοι σπούδασαν τέσσερα χρόνια ίσως και παραπάνω για να γίνουν μηχανολόγοι και δεν τους είπε κάποιος αυτόν τον πολύ απλό τρόπο υπολογισμού; Γιατί δεν βγαίνει έτσι απλά, και γιατί είναι πέρα για πέρα λάθος!
Σας πληροφορώ ότι η μέγιστη ισχύς καυστήρα για ένα παρόμοιο σπίτι στη Γερμανία – Βέλγιο ή την Τσεχία δεν υπερβαίνει τα 20kw με θερμοκρασίες χειμώνα στο -20ο για πολλές μέρες (χειρότερα από Φλώρινα και Γρεβενά). Και μη μου πει κανείς ότι τα σπίτια τους είναι καλύτερα μονωμένα, γιατί τα σπίτια που χτίστηκαν τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα είναι αρκετά καλά για τα κλιματολογικά δεδομένα της Ελλάδος και δεν έχουμε -20ο σχεδόν ποτέ εκτός των ορεινών Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά κ.λ.π. Η ανάγκη δηλαδή σε ενέργεια για θέρμανση στο Βέλγιο ή την Γερμανία είναι σ’ αυτές τις χώρες 30-50% λιγότερη απ’ ότι εδώ στην Ελλάδα με πολύ πιο ήπιο χειμώνα. Ποιος έχει δίκιο; Ποιος και τι είναι λάθος;
Μετά από μελέτη 2 ετών και συνεχή παρακολούθηση δεκάδων κατοικιών στη Β. Ελλάδα καταλήξαμε να πιστεύουμε ότι στραβά αρμενίζουμε… όλο το σύστημα βασίζεται στο λίγο παραπάνω που (όπως λέει ο χασάπης όπου ζητάμε 1kg κιμά αυτός βάζει 1,3kg και πάντα μας ρωτάει να το αφήσω;;; (δεν λέει ότι είναι 30% παραπάνω) κι εμείς λέμε άστο, λεφτά υπάρχουν… Βασίζεται στην ανάγκη μας για το πολύ και το μεγάλο… Βασίζεται στην παντελή έλλειψη γνώσεων και παιδείας στη θέρμανση.
Στο ότι ζητάμε από ένα λέβητα να μας ζεστάνει σε 30’ ένα σπίτι 150m2 και να το φτάσει από τους 15οC στους 22οC. Γιατί δε μας εξήγησε κανείς ότι αν είχαμε όλη μέρα τη θέρμανση στους 18-19 οC και ζητούσαμε να ανέβει π.χ. τις ώρες του απογεύματος στους 20 οC ή 22 οC θα γινόταν πολύ εύκολα – γρήγορα και συνολικά με μικρότερο κόστος και θα χρησιμοποιούσαμε μικρότερο λέβητα που σημαίνει ότι θα ήταν οικονομικότερος στην αγορά αλλά και την χρήση του. Διότι είναι άλλο να βάζεις μπροστά μία νταλίκα και άλλο ένα μικρό φορτηγάκι τύπου βαν. Εξαιρούνται τα μικρά διαμερίσματα έως 50m2 όπου εκεί η επιβάρυνση είναι ποσοστιαία μικρότερη. Γιατί οι ένοικοι ζητούν θέρμανση λιγότερες ώρες και είναι συνήθως 1-2 άτομα που χρησιμοποιούν.
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί η επιδαπέδια θέρμανση τις περισσότερες φορές κοστίζει λιγότερα σε καύσιμα παρόλο που αρχίζει να ανάβει από τον Οκτώβριο συνεχόμενα και σβήνει τον Απρίλιο; Γιατί συντηρεί το σπίτι σε μια θερμοκρασία με μικρές διακυμάνσεις και γι’ αυτό χρειάζεται ελάχιστη ενέργεια άρα μικρούς λέβητες, εκτός από την πρώτη φορά που θα χρειαστεί μια ή δύο μέρες για να πιάσει θερμοκρασία το σπίτι. Αυτό το μυστικό μπορεί να εφαρμοστεί και σε όλα τα σπίτια που έχουν σώματα καλοριφέρ και όχι μόνο στην επιδαπέδια θέρμανση.
Στην ερώτηση τι θα κάνω αν αφήσω το σπίτι μου να κρυώσει και θελήσω να ζεσταθεί γρήγορα με ένα μικρότερο λέβητα η απάντηση είναι ΥΠΟΜΟΝΗ. Και ο μικρός θα ζεστάνει, σε λίγο περισσότερο χρόνο. Όμως όλο τον υπόλοιπο χειμώνα θα κερδίζεις σε καύσιμα.
Γιατί λοιπόν μου προτείνουνε ένα μεγάλο λέβητα, δεν τα γνωρίζουνε αυτά;
Η απάντηση είναι ότι μπορεί να μη τα γνωρίζουνε ή μπορεί να θέλουν να μας ικανοποιήσουν με κάτι ΜΕΓΑΛΟ που να μας ζεσταίνει γρήγορα, αλλά τώρα που το πετρέλαιο από 0.40 λεπτά είναι στα 0,90 λεπτά και πρόκειται σύντομα να ανέβει στο 1,30 είναι ΜΕΓΑΛΗ η διαφορά. Γιατί να αγοράσω 1,3kg κιμά αφού χρειάζομαι 1kg. Να παχύνω και μετά να τρέχω στο γυμναστήριο; Εκτός κι αν δεν ξέρω τι θέλω. Μήπως έχω ΝΤΑΛΙΚΑ ενώ χρειάζομαι φορτηγάκι για τη δουλειά μου; Γιατί η νταλίκα είναι μεγάλη και καίει πολύ περισσότερο από το φορτηγάκι. Εκτός κι αν κάνω διεθνείς μεταφορές, τότε αλλάζει.
Μήπως να το ξαναδούμε; Μήπως κάτι δεν πάει καλά; Μήπως στραβά αρμενίζουμε;
Τέλος θα παραθέσω κάποια παραδείγματα για να γίνει όλο το θέμα πιο κατανοητό.
Για να το ξαναπάρουμε από την αρχή.
Γιατί ένας μεγαλύτερος λέβητας απ’ ότι χρειάζομαι μου κοστίζει περισσότερο; Κάθε φορά που παίρνει εντολή ένας οποιοσδήποτε λέβητας να ανάψει έχει:
Μια ποσότητα χαμένου καυσίμου στην έναυση, επίσης χαμηλή απόδοση και αρκετό άκαυστο καύσιμο μέχρι να ζεσταθεί ο θάλαμος και να ομαλοποιηθεί η καύση.
Χαμένα ενέργεια!!! 5-10’ μέχρι να ζεσταθεί το νερό που βρίσκεται μέσα στο λέβητα. Γιατί; Το νερό που βρίσκεται στα σώματα έχει κι αυτό κρυώσει αλλά την ενέργεια που έχασε την άφησε εντός του σπιτιού κατά 80%. Ο λέβητας όμως δε ζεσταίνει το σπίτι γιατί είναι έξω και αντιλαμβανόμαστε την απώλεια όταν βρεθούμε σ’ ένα λεβητοστάσιο το οποίο είναι ζεστό αλλά είναι εκτός σπιτιού ακόμη κι αν είναι στο υπόγειο.
Όσο μεγαλύτερος ο λέβητας τόσο μεγαλύτερες οι παραπάνω απώλειες.
Όσο μεγαλύτερος ο λέβητας τόσο περισσότερες οι εναύσεις γιατί ένας λέβητας 40kw π.χ. θα ανάψει για ένα σπίτι 150m2 20-30 φορές την ημέρα λόγω του ότι πολύ γρήγορα θα ζέστανε το σπίτι άρα θα δουλέψει 30’ το πολύ και αλλά 60’ θα κοιμάται. Γιατί να το κάνω αυτό για 150 μέρες επί 20-30 φορές τουλάχιστον; Μήπως πετάω αρκετά και δεν είναι καιρός για τέτοια;
Ήδη τον έχω αγοράσει ακριβότερα.
Για να κάνω οικονομία χρησιμοποιώ τον κανόνα που λέει ότι κοστίζει λιγότερο να συντηρώ σε καλή θερμοκρασία ένα σπίτι απ’ ότι να έχω τη θέρμανση κλειστή και ξαφνικά στις 5 ώρα το απόγευμα να θέλω το σπίτι μου από 15οC να πάει στους 23 οC.
ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ… ΜΗΠΩΣ ΛΙΓΟ ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΙΖΟΥΜΕ;
Και πολλά ακόμη παραδείγματα που θα ήταν κουραστικό να αναφερθούν όπως το ότι ένας μεγάλος λέβητας δικαιολογεί μεγαλύτερο κόστος αγοράς παρόλο που τις περισσότερες φορές γράφει 60kw και είναι πραγματικά … μόνο 30kw. Εκτός κι αν είναι πιστοποιημένος από κάποιο φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά προτίμηση βόρειας Ευρώπης.
ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Η μονοκατοικία του παραπάνω παραδείγματος χρειάζεται σε καύσιμο πετρέλαι περίπου 2.200Lt για όλο το χειμώνα. 2.200Lt σημαίνει (θερμογόνο δύναμη πετρελαίου 11,9kw) βλέπε ισχύς καυστήρων. 2.200x11,9kw=26.180kw επειδή στην καύση υπάρχουν απώλειες και ένας μέσος λέβητας έχει απόδοση 85% σημαίνει 26.180kwx85%=22.253kw λοιπόν για 150 μέρες χειμώνα 22.253:150=148kw ανά ημέρα μέσο όρο διά 24 ώρες 148:24=6.2kw την ώρα.
ΟΡΙΣΤΕ!
Άρα χρειάζομαι ένα καυστήρα 6,2kw που να δουλεύει συνεχώς η καλύτερα επειδή υπάρχουν διακυμάνσεις επί 2=12,4kw. Άντε 15Kw κι είμαι ήσυχος στους -5ο. Γιατί και 2500Lt να καίω το αποτέλεσμα είναι 7kw. Με τίποτα δε βγαίνει 40kw όπως πολλοί έχουμε ή νομίζουμε ότι έχουμε.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PELLET
Το pellet (είναι μια μορφή επεξεργασμένου ξύλου σε κυλινδρικό σχήμα μήκους 3 εκατοστών και πάχους 1 εκατοστό) εδώ και 30 χρόνιαστον Καναδά και στην Ευρώπη εδώ και 20 χρόνια θερμαίνει σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, με καυστήρες και λέβητες όχι γίγαντες αλλά ούτε και νάνους. Παράγεται από συσώματα αλλά και κορμούς ξύλου. Από κάθε δέντρο το 1/3 του βάρους του πετιέται τώρα γίνεται πέλλετ. Το πέλλετ είτε σε ενεργειακές σόμπες εντός του σπιτιού είτε με τη μορφή λέβητα είναι η επανάσταση στη θέρμανση λόγω του ότι είναι εύχρηστο ανάβει και σβήνει εύκολα και αυτόματα. Θέλει μικρότερο χώρο αποθήκευσης, δίνει μεγαλύτερη αυτονομία μέχρι 3-4 ημέρες για μια σόμπα μέχρι 20 μέρες για ένα λέβητα. Είναι 100% ξύλο χωρίς χημικές προσμίξεις, είναι οικολογικό και 100% ανανεώσιμο. Είναι 50-60% φθηνότερο από το πετρέλαιο (χειμώνας 2010-11) με μηδενική επιβάρυνση CO2 όπως και το ξύλο (με σωστή καύση) στην ατμόσφαιρα που απαιτεί υψηλής ποιότητας καυστήρα. Η στάχτη ελάχιστη σε ποσοστό 1% και η συντήρηση μπορεί εύκολα να γίνει από τον ίδιο το χρήστη και όχι απαραίτητα από τεχνικό με κόστος 50-100 ευρώ
Επίσης και το ξύλο είναι εξίσου οικονομικό όπως μπορείτε να διαπιστώσετε.
Είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;
Ο γιαλός έχει μια μικρή κλίση λόγω του ότι η γη είναι στρογγυλή αλλά δεν δικαιολογεί τον τρόπο που αρμενίζουμε στη χώρα μας, σχετικά με την θέρμανση ενός σπιτιού.
Ορισμένα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ’ ότι νομίζουμε. Η ενασχόληση μας με αυτά είναι δυνατό να ωφελήσει άμεσα την τσέπη μας, κυρίως αν επιλέξουμε αξιόπιστες πηγές και όχι μόνο τη γνώμη του «κουμπάρου». Επίσης άσκοπο θα ήτανε να αναλωθούμε σε ένα άνευ προηγουμένου ψάξιμο σε διάφορα forum που κρύβουν ημιμάθειες και αναληθείς προσεγγίσεις από καλά κρυμμένες διαφημιστικές καταχωρήσεις που θα μας μπερδέψουν περισσότερα απ’ όσο θα μας βοηθήσουν.
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΙΝΣΤΑΙΝ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (το παράδειγμα με τον υπουργό εκλάβετε το ως ατόπημα) για να αντιληφθείς ότι στο σπίτι σου ξοδεύεις παραπάνω χρήματα απ’ όσα πρέπει για τη θέρμανση.
Στην Ελλάδα υπάρχει μια πεπατημένη μέθοδος που με αυτήν ο κάθε υδραυλικός και κάθε «ειδικός» στην θέρμανση και σε καταστήματα θέρμανσης μας προτείνει σε τρία λεπτά τον λέβητα που χρειαζόμαστε και μάλιστα με σιγουριά. Βγάζουμε λοιπόν το εμβαδόν του σπιτιού π.χ. 150m2 πολλαπλασιάζουμε επί το καθαρό ύψος για να βρούμε τα κυβικά μέτρα ενός χώρου 150m2x280m ύψος (μέσο ύψος) = 420m3 τώρα πολλαπλασιάζει (ο ειδικός) επί του ποσοστού 0,50 έως 0,80 «στην περιοχή π.χ. περιμετρικά της Θεσσαλονίκης όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα χρησιμοποιούν 0,60 κατά μέσο όρο». Σύνολο 420m3x0,60=25.200kcal (θερμίδες) :0,86=29,3kw. Όλα καλά… Επιπλέον βάλε ένα περιθώριο λάθους 10% πάντα προς τα πάνω. Αισίως φτάσαμε 31kw βαλε άλλα 20% επιπλέον γιατί κλέβει ο κατασκευαστής , πιάσαμε 37,2kw δεν βαριέσαι στρογγυλά 40kw. Αυτή λίγο μπακαλίστικα είναι η απαιτούμενη ποσότητα θέρμανσης. Και γιατί ρε παιδιά κάποιοι σπούδασαν τέσσερα χρόνια ίσως και παραπάνω για να γίνουν μηχανολόγοι και δεν τους είπε κάποιος αυτόν τον πολύ απλό τρόπο υπολογισμού; Γιατί δεν βγαίνει έτσι απλά, και γιατί είναι πέρα για πέρα λάθος!
Σας πληροφορώ ότι η μέγιστη ισχύς καυστήρα για ένα παρόμοιο σπίτι στη Γερμανία – Βέλγιο ή την Τσεχία δεν υπερβαίνει τα 20kw με θερμοκρασίες χειμώνα στο -20ο για πολλές μέρες (χειρότερα από Φλώρινα και Γρεβενά). Και μη μου πει κανείς ότι τα σπίτια τους είναι καλύτερα μονωμένα, γιατί τα σπίτια που χτίστηκαν τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα είναι αρκετά καλά για τα κλιματολογικά δεδομένα της Ελλάδος και δεν έχουμε -20ο σχεδόν ποτέ εκτός των ορεινών Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά κ.λ.π. Η ανάγκη δηλαδή σε ενέργεια για θέρμανση στο Βέλγιο ή την Γερμανία είναι σ’ αυτές τις χώρες 30-50% λιγότερη απ’ ότι εδώ στην Ελλάδα με πολύ πιο ήπιο χειμώνα. Ποιος έχει δίκιο; Ποιος και τι είναι λάθος;
Μετά από μελέτη 2 ετών και συνεχή παρακολούθηση δεκάδων κατοικιών στη Β. Ελλάδα καταλήξαμε να πιστεύουμε ότι στραβά αρμενίζουμε… όλο το σύστημα βασίζεται στο λίγο παραπάνω που (όπως λέει ο χασάπης όπου ζητάμε 1kg κιμά αυτός βάζει 1,3kg και πάντα μας ρωτάει να το αφήσω;;; (δεν λέει ότι είναι 30% παραπάνω) κι εμείς λέμε άστο, λεφτά υπάρχουν… Βασίζεται στην ανάγκη μας για το πολύ και το μεγάλο… Βασίζεται στην παντελή έλλειψη γνώσεων και παιδείας στη θέρμανση.
Στο ότι ζητάμε από ένα λέβητα να μας ζεστάνει σε 30’ ένα σπίτι 150m2 και να το φτάσει από τους 15οC στους 22οC. Γιατί δε μας εξήγησε κανείς ότι αν είχαμε όλη μέρα τη θέρμανση στους 18-19 οC και ζητούσαμε να ανέβει π.χ. τις ώρες του απογεύματος στους 20 οC ή 22 οC θα γινόταν πολύ εύκολα – γρήγορα και συνολικά με μικρότερο κόστος και θα χρησιμοποιούσαμε μικρότερο λέβητα που σημαίνει ότι θα ήταν οικονομικότερος στην αγορά αλλά και την χρήση του. Διότι είναι άλλο να βάζεις μπροστά μία νταλίκα και άλλο ένα μικρό φορτηγάκι τύπου βαν. Εξαιρούνται τα μικρά διαμερίσματα έως 50m2 όπου εκεί η επιβάρυνση είναι ποσοστιαία μικρότερη. Γιατί οι ένοικοι ζητούν θέρμανση λιγότερες ώρες και είναι συνήθως 1-2 άτομα που χρησιμοποιούν.
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί η επιδαπέδια θέρμανση τις περισσότερες φορές κοστίζει λιγότερα σε καύσιμα παρόλο που αρχίζει να ανάβει από τον Οκτώβριο συνεχόμενα και σβήνει τον Απρίλιο; Γιατί συντηρεί το σπίτι σε μια θερμοκρασία με μικρές διακυμάνσεις και γι’ αυτό χρειάζεται ελάχιστη ενέργεια άρα μικρούς λέβητες, εκτός από την πρώτη φορά που θα χρειαστεί μια ή δύο μέρες για να πιάσει θερμοκρασία το σπίτι. Αυτό το μυστικό μπορεί να εφαρμοστεί και σε όλα τα σπίτια που έχουν σώματα καλοριφέρ και όχι μόνο στην επιδαπέδια θέρμανση.
Στην ερώτηση τι θα κάνω αν αφήσω το σπίτι μου να κρυώσει και θελήσω να ζεσταθεί γρήγορα με ένα μικρότερο λέβητα η απάντηση είναι ΥΠΟΜΟΝΗ. Και ο μικρός θα ζεστάνει, σε λίγο περισσότερο χρόνο. Όμως όλο τον υπόλοιπο χειμώνα θα κερδίζεις σε καύσιμα.
Γιατί λοιπόν μου προτείνουνε ένα μεγάλο λέβητα, δεν τα γνωρίζουνε αυτά;
Η απάντηση είναι ότι μπορεί να μη τα γνωρίζουνε ή μπορεί να θέλουν να μας ικανοποιήσουν με κάτι ΜΕΓΑΛΟ που να μας ζεσταίνει γρήγορα, αλλά τώρα που το πετρέλαιο από 0.40 λεπτά είναι στα 0,90 λεπτά και πρόκειται σύντομα να ανέβει στο 1,30 είναι ΜΕΓΑΛΗ η διαφορά. Γιατί να αγοράσω 1,3kg κιμά αφού χρειάζομαι 1kg. Να παχύνω και μετά να τρέχω στο γυμναστήριο; Εκτός κι αν δεν ξέρω τι θέλω. Μήπως έχω ΝΤΑΛΙΚΑ ενώ χρειάζομαι φορτηγάκι για τη δουλειά μου; Γιατί η νταλίκα είναι μεγάλη και καίει πολύ περισσότερο από το φορτηγάκι. Εκτός κι αν κάνω διεθνείς μεταφορές, τότε αλλάζει.
Μήπως να το ξαναδούμε; Μήπως κάτι δεν πάει καλά; Μήπως στραβά αρμενίζουμε;
Τέλος θα παραθέσω κάποια παραδείγματα για να γίνει όλο το θέμα πιο κατανοητό.
Για να το ξαναπάρουμε από την αρχή.
Γιατί ένας μεγαλύτερος λέβητας απ’ ότι χρειάζομαι μου κοστίζει περισσότερο; Κάθε φορά που παίρνει εντολή ένας οποιοσδήποτε λέβητας να ανάψει έχει:
Μια ποσότητα χαμένου καυσίμου στην έναυση, επίσης χαμηλή απόδοση και αρκετό άκαυστο καύσιμο μέχρι να ζεσταθεί ο θάλαμος και να ομαλοποιηθεί η καύση.
Χαμένα ενέργεια!!! 5-10’ μέχρι να ζεσταθεί το νερό που βρίσκεται μέσα στο λέβητα. Γιατί; Το νερό που βρίσκεται στα σώματα έχει κι αυτό κρυώσει αλλά την ενέργεια που έχασε την άφησε εντός του σπιτιού κατά 80%. Ο λέβητας όμως δε ζεσταίνει το σπίτι γιατί είναι έξω και αντιλαμβανόμαστε την απώλεια όταν βρεθούμε σ’ ένα λεβητοστάσιο το οποίο είναι ζεστό αλλά είναι εκτός σπιτιού ακόμη κι αν είναι στο υπόγειο.
Όσο μεγαλύτερος ο λέβητας τόσο μεγαλύτερες οι παραπάνω απώλειες.
Όσο μεγαλύτερος ο λέβητας τόσο περισσότερες οι εναύσεις γιατί ένας λέβητας 40kw π.χ. θα ανάψει για ένα σπίτι 150m2 20-30 φορές την ημέρα λόγω του ότι πολύ γρήγορα θα ζέστανε το σπίτι άρα θα δουλέψει 30’ το πολύ και αλλά 60’ θα κοιμάται. Γιατί να το κάνω αυτό για 150 μέρες επί 20-30 φορές τουλάχιστον; Μήπως πετάω αρκετά και δεν είναι καιρός για τέτοια;
Ήδη τον έχω αγοράσει ακριβότερα.
Για να κάνω οικονομία χρησιμοποιώ τον κανόνα που λέει ότι κοστίζει λιγότερο να συντηρώ σε καλή θερμοκρασία ένα σπίτι απ’ ότι να έχω τη θέρμανση κλειστή και ξαφνικά στις 5 ώρα το απόγευμα να θέλω το σπίτι μου από 15οC να πάει στους 23 οC.
ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ… ΜΗΠΩΣ ΛΙΓΟ ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΙΖΟΥΜΕ;
Και πολλά ακόμη παραδείγματα που θα ήταν κουραστικό να αναφερθούν όπως το ότι ένας μεγάλος λέβητας δικαιολογεί μεγαλύτερο κόστος αγοράς παρόλο που τις περισσότερες φορές γράφει 60kw και είναι πραγματικά … μόνο 30kw. Εκτός κι αν είναι πιστοποιημένος από κάποιο φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά προτίμηση βόρειας Ευρώπης.
ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Η μονοκατοικία του παραπάνω παραδείγματος χρειάζεται σε καύσιμο πετρέλαι περίπου 2.200Lt για όλο το χειμώνα. 2.200Lt σημαίνει (θερμογόνο δύναμη πετρελαίου 11,9kw) βλέπε ισχύς καυστήρων. 2.200x11,9kw=26.180kw επειδή στην καύση υπάρχουν απώλειες και ένας μέσος λέβητας έχει απόδοση 85% σημαίνει 26.180kwx85%=22.253kw λοιπόν για 150 μέρες χειμώνα 22.253:150=148kw ανά ημέρα μέσο όρο διά 24 ώρες 148:24=6.2kw την ώρα.
ΟΡΙΣΤΕ!
Άρα χρειάζομαι ένα καυστήρα 6,2kw που να δουλεύει συνεχώς η καλύτερα επειδή υπάρχουν διακυμάνσεις επί 2=12,4kw. Άντε 15Kw κι είμαι ήσυχος στους -5ο. Γιατί και 2500Lt να καίω το αποτέλεσμα είναι 7kw. Με τίποτα δε βγαίνει 40kw όπως πολλοί έχουμε ή νομίζουμε ότι έχουμε.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PELLET
Το pellet (είναι μια μορφή επεξεργασμένου ξύλου σε κυλινδρικό σχήμα μήκους 3 εκατοστών και πάχους 1 εκατοστό) εδώ και 30 χρόνιαστον Καναδά και στην Ευρώπη εδώ και 20 χρόνια θερμαίνει σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, με καυστήρες και λέβητες όχι γίγαντες αλλά ούτε και νάνους. Παράγεται από συσώματα αλλά και κορμούς ξύλου. Από κάθε δέντρο το 1/3 του βάρους του πετιέται τώρα γίνεται πέλλετ. Το πέλλετ είτε σε ενεργειακές σόμπες εντός του σπιτιού είτε με τη μορφή λέβητα είναι η επανάσταση στη θέρμανση λόγω του ότι είναι εύχρηστο ανάβει και σβήνει εύκολα και αυτόματα. Θέλει μικρότερο χώρο αποθήκευσης, δίνει μεγαλύτερη αυτονομία μέχρι 3-4 ημέρες για μια σόμπα μέχρι 20 μέρες για ένα λέβητα. Είναι 100% ξύλο χωρίς χημικές προσμίξεις, είναι οικολογικό και 100% ανανεώσιμο. Είναι 50-60% φθηνότερο από το πετρέλαιο (χειμώνας 2010-11) με μηδενική επιβάρυνση CO2 όπως και το ξύλο (με σωστή καύση) στην ατμόσφαιρα που απαιτεί υψηλής ποιότητας καυστήρα. Η στάχτη ελάχιστη σε ποσοστό 1% και η συντήρηση μπορεί εύκολα να γίνει από τον ίδιο το χρήστη και όχι απαραίτητα από τεχνικό με κόστος 50-100 ευρώ
Επίσης και το ξύλο είναι εξίσου οικονομικό όπως μπορείτε να διαπιστώσετε.
www.tzakiamantas.gr
Τζάκια - Ψησταριές Μαντάς Ι.Νικόλαος
Τζάκια - Ενεργειακά τζάκια -Μαντεμένια Τζάκια - Ψησταριές - Φούρνοι - Πυρόχωμα - Πυρότουβλα - Σαμότ - κεραμίδια
Please Log in to join the conversation.
- Forum
- Κεντρική Σελίδα Forum
- Ενεργειακά τζάκια καλοριφέρ
- Τρόποι υπολογισμού θέρμανσης κτιρίων – κατοικιών
Time to create page: 0.143 seconds